A+ A A-

Noul cod rutier, sesiune prelungita de amanari Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE 16 octombrie 2013

Noul cod rutier a fost aprobat de guvern, miercuri, 16 octombrie, sub forma unui proiect de lege şi transmis spre dezbatere Parlamentului, informeaza Realitatea.net citand surse oficiale. Desi ajunsese pe masa guvernului ca proiect de ordonanta, finalmente documentul a plecat spre parlamentari ca proiect de lege, ceea ce inseamna ca noile prevederi nu vor intra in vigoare decat dupa dezbateri si, eventual, modificari.

Informatiile initiale

Noul cod rutier nu intra, deocamdata, in vigoare; miercuri (2 octombrie 2013), proiectul de ordonanta ce contine modificarile codului rutier ar fi trebuit sa intre pe agenda guvernului, dar primul ministru a preferat sa amane adoptarea. Amanarea ar putea dura cel putin o saptamana pentru ca mai sunt de clarificat chestiuni. Din declaratiile de joi (4 octombrie 2013) ale premierului rezulta nu este inca pus la punct mecanismul legal de suspendare a permiselor soferilor cercetati si acuzati pentru comiterea unor infractiuni rutiere si a celor care nu isi platesc amenzile in termenul legal. In ce priveste plata amenzilor, primul ministru spune ca ar trebui sa existe baze de date comune intre primarii, fisc si politia rutiera, pentru urmarirea platii amenzilor.

Din punct de vedere politic, la inceputul saptamanii, (inaintea intrarii proiectului pe ordinea de zi a guvernului), erau doua chestiuni importante asupra carora inca se mai discuta:

a) cat de aspre vor fi sanctiunile in cazul incalcarii unor reguli rutiere considerate mai importante

         -valoarea amenzilor

         -perioadele de suspendare a permiselor

b) sub ce forma vor fi adoptate modificarile

         -ordonanta de urgenta

         -proiect de lege

Sanctiunile din varianta initiala au fost atenuate dupa dezbaterea publica. Proiectul ministerului a fost lansat in dezbatere publica pe 11 septembrie 2013. O forma revizuita, rezultata in urma dezbaterii a fost publicata pe 20 septembrie 2013 

Ministrul de interne, Radu Stroie, a prezentat marti, in parlament, ultimele modificari incercand sa obtina sprijinul politic al majoritatii parlamentare pentru forma rezultata in urma dezbaterii publice. Forma revizuita a mai atenuat sanctiunile propuse initial, in special in ce priveste durata de suspendare a permisului si valoarea amenzilor in caz de incalcare grava a unor reguli rutiere.

Sanctiunile cele mai aspre propuse in urma dezbaterii publice sunt amenda de 120 de puncte – echivalentul a 9.600 de lei – si suspendarea permisului pe 2 ani. Acestea s-ar putea aplica pentru o serie de incalcari grave ale legislatiei rutiere in urma carora soferii au produs accidente soldate cu victime sau pagube materiale.

Cele mai aspre sanctiuni, adica 2 ani de suspendare a permisului si 120 de puncte de amenda s-ar aplica pentru:

-accidente grave cauzate de consumul de alcool

-depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză

-circulaţia pe contrasens

-trecerea nepermisă a căii ferate

-şofatul fără carnet sau cu carnet suspendat.

In varianta initiala a noului cod rutier, sanctiunile cele mai aspre erau amenda de 200 de puncte – echivalentul a 160.000 de lei – si suspendarea permisului pe 5 ani.

Ministerul de Interne a sustinut introducerea unor sanctiuni mai aspre din cauza indisciplinei din trafic . Statisticile de la care pleaca ministerul, in nota de fundamentare pe baza careia a facut propunerile de modificare sunt cele din 2012:

26.927 este totalul accidentelor rutiere soldate cu victime

10.513 accidente (39,04%)  s-au produs din cauza  vitezei, neacordării priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau consumului de băuturi alcoolice. Bilantul victimelor:

-805 decedati (39,46%),

-3.994 răniti grav (54,48%)

-10.125 răniti uşor (39,94%).

Ordonanta de urgenta sau proiect de lege

Sunt parlamentari care ar fi dorit ca modificarile sa fie facute prin proiect de lege, probabil ca sa aiba posibilitatea, in primul rand, a atenuarii sanctiunilor. Marti insa, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL, ministrul de interne Radu Stroea declarat, potrivit Mediafax, ca decizia politica a liberalilor este ca noului Cod rutier sa fie adoptat prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Adoptarea printr-o ordonanta de guvern inseamna ca modificarile vor intra mai rapid in vigoare, spre deosebire de proiectul de lege care presupune un traseu mai lung (discutii in comisiile parlamentului, formulari de amendamente, dezbateri in plen apoi promulgarea legii de catre presedintele Romaniei. Daca va fi adoptat prin ordonanta, parlamentarii vor putea face eventualele modificari in momentul in care ordonanta de guvern va trebui aprobata prin lege, in Parlament. 

Sinteza realizata de JGV si Asociatii

 

jgv help buton  Citeste informatii utile pentru obtinere despagubiri in caz de accident rutier AICI 

Informatii in PLUS  Exemple de despagubiri obtinute de avocatii JGV si Asociatii AICI

Map-icon  Vezi accidentul pe Harta Accidentelor Rutiere Grave din Romania, Stiri actualizate periodic despre accidente

 

Ultima modificare