a

Facebook

Twitter

Copyright 2015 Libero Themes.
All Rights Reserved.
0741.019.006

Contacteaza-ne

Facebook

Menu
 

Exclusiv: Val de nereguli la Uzina Băbeni, după explozia din luna mai

JGV si Asociatii > Stiri  > Exclusiv: Val de nereguli la Uzina Băbeni, după explozia din luna mai

Expertiza tehnică în cazul exploziei de la uzina de armament din Băbeni a fost finalizată. Documentul a fost publicat după numeroase demersuri făcute de avocații JGV de la Craiova. Echipa noastră reprezintă, în instanță, familia tânarului în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce un proiectil i-a explodat în mână.

Concluziile expertizei tehnice realizate de ITM

Societatea Comercială Uzina Mecanică Băbeni S.A. este răspunzătoare de încălcarea regulamentelor legale privind protecția muncii. Conducerea societății a fost amendată cu 15.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

,,Neadoptarea în mod corespunzător a tuturor măsurilor tehnice și/sau organizatorice, pentru ca activitățile privind lucrările de extragere a conurilor cumulative din submuniții, să se desfășoare fără a pune în pericol securitatea și sănătatea lucrătorilor.” Raport ITM

Unul dintre colegii muncitorului decedat în urma accidentului de muncă a declarant în fața anchetatorilor că presa hidraulică nu funcționa în mod normal.

,,În unele cazuri i-am comunicat chiar șefului de echipă și chiar mecanicilor de întreținere. (…) Presiunea presei nu era suficientă întotdeauna la prima manevră, fiind necesară repetarea unei a doua manevre, în vederea lărgirii carcasei metalice a bombleților.” Se arată în raportul ITM.

În același timp, documentul arată că tânărul care manipula proiectilul nu ar fi respectat procedurile impuse pentru dezmembrarea muniţiei. Reprezentantul legal al familiei victimei, avocatul JGV Alina Marinescu, va ataca însă raportul ITM, în contextul în care victima era nevoită să lucreze cu aparatură ce nu respecta standardele tehnice.

https://www.jgv.ro/2019/07/12/exclusiv-mapn-responsabil-de-accidentul-din-arges/

Tragedia a avut loc pe 16 mai 2019, la Uzina Mecanică Băbeni, din judeţul Vâlcea. Un angajat în vârstă de 22 de ani și-a pierdut viața în timp ce încerca să dezamorseze un proiectil. Tânărul lucra împreună cu ambii părinţi la această unitate. Mama băiatului tocmai intrase în tură când a aflat de accident şi a făcut atac de panică. În urma tragediei femeia a avut nevoie de consiliere psihologică, dar și de tratament de specialitate. Experții JGV stau la dispoziția familiei îndoliate pe durata întregului proces.

Cine sunt acționarii Uzinei Băbeni

Uzina Mecanică Băbeni, din judeţul Vâlcea, a fost înfiinţată în anul 1981 ca o societate făcând parte din Sistemul Naţional de Apărare. Uzina are două capacităţi de fabricaţie: capacitate militară de încarcare produse de artilerie şi delaborare muniţie; capacitate de execuţie ambalaje de lemn pentru industria militară.

În 2003, Ministerul Economiei și Comerțului, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie a decis privatizarea Uzinei Mecanice Băbeni.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului: 83% dintre acțiuni sunt deținute de Florian Cojocaru, iar puțin peste 6%, se află în posesia lui Ion Mărculescu. Restul de 10% sunt deținute de cei peste 300 de angajați ai Uzinei Băbeni. Acționarul principal, Florian Cojocaru, este în același timp și unul dintre administratorii firmei.

Uzina Mecanică Băbeni, în traseul transportului de muniție din dosarul lui Mircea Băsescu

Opt persoane implicate în cazul distrugerii a aproximativ 127.000 de kilograme de TNT la Uzina Mecanică Băbeni au fost cercetate în dosarul lui Mircea Băsescu.  Potrivit unui raport DGIPI, citat de Mediafax, muniţia nu ar fi fost distrusă şi urma să fie înstrăinată către o terţă parte.

Procesele-verbale, în care se precizează că materialul exploziv a fost distrus la poligonul din incinta uzinei, au fost aprobate de directorul uzinei şi avizate de un reprezentant militar, desemnat să supravegheze activitatea respectivă.

Cu toate acestea, în urma unui control, Garda Financiară a stabilit că muniţia nu fusese, de fapt, distrusă. În plus, aceasta urma să fie comercializată către alte persoane. Prin urmare, cei opt angajați au fost cercetați pentru nerespectarea regimului unor bunuri, fals intelectual şi uz de fals.

Fara Comentarii

Lasa un comentariu