a

Facebook

Twitter

Copyright 2015 Libero Themes.
All Rights Reserved.
0741.019.006

Contacteaza-ne

Facebook

Menu
 

Nou caz de malpraxis, preluat de echipa JGV

JGV si Asociatii > Stiri  > Nou caz de malpraxis, preluat de echipa JGV

Au trecut patru ani de la #colectiv, dar bacterii precum: klebsiella, e.coli alb ori proteus spp – celebrele nosocomiale rezistente la antibiotice – se regăsesc încă pe buletinele de analize eliberate pacienților internați în Capitală. O demonstrează actele medicale depuse de clientul JGV și Asociații, Ion Marchidan, la dosarul de malpraxis aflat pe rolul Tribunalului București. Un nou caz de malpraxis, preluat de echipa JGV.

În vârstă de 53 de ani, Ion s-a internat cu arterită, dar a ieșit din Spitalul Sfântul Ioan din București fără piciorul drept, cu o rană deschisă, cu mai multe bacterii intraspitalicești și nicio șansă la viață.

Cum ați ajuns în această situație?

Mă durea piciorul, iar medicul de familie mi l-a recomandat pe dr. Mazen Elfarra, șeful secției de chirurgie vasculară de la Spitalul Sf. Ioan. După un control și câteva analize a constatat că, din cauza arteritei, vasele de sânge din abdomen sunt înfundate, iar sângele nu mai circulă cum trebuie în partea inferioară a corpului. A decis să mă opereze. Mi-a pus o proteză, un bypass. După 11 luni, vasele s-au blocat din nou și am început să am dureri groaznice. Nu mi se mai vasculariza piciorul drept, se umflase, se înroșise… Pentru că nu mai suportam durerea, am decis să-l tai. Am făcut o mare prostie. L-am tăiat de deasupra genunchiului. Dar n-am ieșit din dureri.

După vreo săptămână, rana a început să se umfle, să supureze, iar firele operației au început să pocnească. S-a căscat practic operația, de cât puroi era în interior. Ulterior a început să se înnegrească, iar Ion s-a întors în spital.

,,Am vrut să mă arunc pe scări”

Mă curăța pe viu cu lama de bisturiu. După câteva zile, puroiul creștea la loc și trebuia să mă curețe iar până dădea de carne vie. Iar curățatul ăsta pe viu era zilnic, din ianuarie până în septembrie. În nouă luni am ajuns să cântăresc doar 40 de kilograme. Am prins eu frică de el! Numai când auzeam că trăncăneau sticlele și pensetele pe hol…

Am vrut să mă arunc cu căruțul pe scări, dar m-a prins fiul meu și cu asistenta șefă! Nu mai puteam de durere, crăpa inima în mine! M-am dus să cer să-mi facă un calmant, dar asistenta șefă n-a vrut. Atunci i-am zis că dacă nu-mi dă nimic de durere, eu mă arunc pe scări. Nu m-a crezut. ,,Cum să te arunci?”,, Stai că îți arăt!” Și am luat-o spre scări. M-a prins însă fiul meu, în capătul scărilor, de mânerul din dreapta al căruțului. Când a văzut așa, asistenta șefă l-a sunat pe doctor și mi-a făcut, până la urmă, morfină!

Dar nu eram singurul în situația asta. Mai erau pacienți cu puroi, dureri, infecții. Veneau regulat și ne luau antibiograme cu bețișorul. Și dezghețându-mă eu la cap, vam cerut rezultatul analizelor. Am citit: Proteus spp, dar pentru că nu am cunoștințe medicale, n-am știut ce înseamnă și am mers așa mai departe. Din cauza puroiului, care nu se retrăgea, medicul a decis să îmi amputeze piciorul a doua oară. L-a tăiat de mai sus. Și după a doua intervenție situația era însă aceeași.

,,Am contractat patru bacterii în spital: klebsiella, e.coli alb, proteus spp, piocianic.”

Care a fost explicația personalului medical?

Nicio explicație. Medicul îmi spunea că rana nu se vindecă din cauza bolii de care sufăr eu, că nu mă vascularizez. Așa că într-o noapte am rugat o asistentă să-mi dea antibiograma. Îmi zice: ,,Uite cum stă treaba, eu ți-o scot la imprimantă, dar nu e originalul, e duplicat. Nu cumva să spui însă cuiva, că mă zboară ăștia!” Și mi-a dat hârtia. Când am văzut iar negru pe alb: proteus spp, am știut că nu e în regulă. A doua zi am întrebat un asistent, care venea să ne panseze în weekend, ce fel de bacterie e asta. Îmi zice: ,,Vezi că e o bacterie nasoală!” Păi ce face, de ce e nasoală? Dar deja mă panicasem. Cred că mă schimbasem la față, că s-a prins și m-a întrebat dacă am aflat că am eu bacteria respectivă. I-am zis că da. ,,Păi, vezi că asta e o bacterie foarte periculoasă, puțini scapă cu viață. Asta și cu pioceanic sunt cele mai periculoase.” Păi și în cât timp îți trece asta? ,,E de durată: 8 luni de zile un an, asta dacă scapi! De asta nu scapă decât 3 sau 5%!”

Familia lui Ion a încercat să-l transfere la un spital privat, dar din cauza bacteriilor nosocomiale cu care era infectat, nicio unitate medicală n-a vrut să îl primească. Între timp, Ion a primit o nouă veste șoc, nu de la medici, ci de la o fostă colegă de salon care se transferase de la Sfântul Ioan la Spitalul Județean din Constanța.

După vreo lună am sunat-o să văd dacă e mai bine. Mi-a zis că nu mai are infecție la picior. ,,Ăștia nu au bacterii în spital. Mă bagă la sterile. Vezi însă că nu am proteus spp, am piocianic.” Ziua următoare eram la Constanța, la Spitalul Portului.

Cum am ajuns la Constanța i-am spus medicului: ,,Mă internez, dar să nu se atingă nimeni de mine! Decât dumneavoastră vă ocupați de mine, altfel nu stau aici!” A doua zi când mi-a venit rândul la pansat, mă așteptam la chinurile groazei, că știam prin ce am trecut la București. Și i-am zis: Domnule doctor păi cum faceți, mă faceți pe viu? ,,Păi, cum să te curăț pe viu? Îți dau cu lidocaină, substanța cu care te amorțește și medicul dentist.” Doare? ,,Doar câteva secunde la început, până te amorțește.” M-a curățat cu lama de bisturiu, râcâia așa, iar eu nu simțeam nimic! Nu-mi venea să cred! Am plâns de ușurare, nu de chin ca până atunci. În trei luni m-a pus pe picioare! Mi-a făcut retușare de bont, în sala de operație, dar mi-a făcut epidurală, nu pe viu ca în București.

https://jurnalul.antena3.ro/stiri/social/cazul-sapoca-cum-s-a-schimbat-viata-unui-pacient-in-cateva-secunde-822438.html

Drama unui pacient ajuns la limita puterii

Ion Marchidan a ajuns la Constanța în stare septică! Potrivit analizelor efectuate în Spitalul Portului, pacientul era infectat cu nu mai puțin de patru bacterii intraspitalicești: klebsiella, e.coli alb, proteus spp, piocianic. Bacilul piocianic e o bacterie care se regăsește la nivelul solului și în apă. Este unul dintre principalii responsabili de producerea infecțiilor nosocomiale, în special în unitățile de terapie intensivă.

,,După ce timp de jumătate de lună bacilul pioceanic reacționase doar la un singur antibiotic din 16, ulterior a devenit rezistent și la ăsta. M-am speriat cumplit. Nu mai aveam puroi, dar mă temeam că se va infecta din nou. Pentru că eram în ajunul Crăciunului, medicul îmi zice: ,,Te duci acasă, cumperi acid boric și betadină de la farmacie. Pui acid boric într-o zi, betadină ziua următoare!” În ianuarie când am făcut antibiograma nu mai aveam pioceanic. Așa am scăpat. Cu toate astea sunt distrus pe viață! Am devenit povara familiei!

Ion Marchidan, parchetar de meserie, este căsătorit și are șase copii. Câțiva sunt la casele lor, cei mai mici depind încă de părinți. După ce au stat 30 de ani într-o casă naționalizată, soții Marchidan au fost evacuați de statul român, iar acum locuiesc într-un apartament cu chirie.

9.805 de infecții spitalicești au fost raportate doar în primul trimestru al anului trecut în România. Potrivit INS, cele mai multe cazuri au fost raportate în București: 2.412.

,,Echipa de avocați din cadrul societății de avocatură Jercan, Gheorghe Vlad & Asociații, cea care reprezintă interesele pacientului în acest dosar de malpraxis, va solicita instanțelor de judecată competente atragerea răspunderii civile delictuale și repararea integrală a prejudiciilor morale și materiale cauzate prin actele și faptele de malpraxis medical. Acțiunea civilă va fi intentată atât împotriva Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan din București, cât și împotriva medicului curant,” Ioana Culachi, avocat coordonator JGV și Asociații.

https://www.jgv.ro/2019/09/06/accident-de-munca-preluat-de-jgv-si-asociatii/

Fara Comentarii

Lasa un comentariu