a

Facebook

Twitter

Copyright 2015 Libero Themes.
All Rights Reserved.
0741.019.006

Contacteaza-ne

Facebook

Menu
 

Procese lungite de birocrație

JGV si Asociatii > interes  > Procese lungite de birocrație

Victimele accidentelor rutiere stau cu anii prin instanțe, ca să își găsească dreptatea. Un an și jumătate, atât poate dura finalizarea unei expertize tehnice auto de către experții I.N.E.C. (Institutul Național de Expertize Criminalistice), instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției. Nici la nivel local lucrurile nu stau mai bine. Birourile Locale pentru Expertize Judiciare Tehnice și Contabile din țară sunt în aceeași situație. Instituțiile se confruntă cu o lipsă acută de personal, dar și de fonduri. Avocații din cadrul Societății JGV și Asociații spun că țara noastră are nevoie de o schimbare majoră în acest domeniu și că ideal ar fi suplimentarea experților și soluționarea dosarelor penale într-un interval de timp rezonabil.

Raj Constantin este din Constanța și în urmă cu un an a fost victima unui accident rutier și, în același timp, de muncă. Ca angajat al firmei de salubritate, Raj se afla pe strada Oleg Danovschi când colegul său, șofer pe mașina de gunoi, a dat cu spatele și a ucis un tânăr de 19 ani angajat în aceeași companie. În încercarea eșuată de a-și salva colegul, Raj a fost rănit grav.

,,Mașina dădea cu spatele, noi eram după colț. Colegul meu era cu spatele la mașină. Eu am strigat la el, dar pentru că nu mă auzea m-am dus să-l împing din calea utilajului. Dar l-a luat pe el primul, apoi pe mine”, povestește Constantin.

A urmat o perioadă extrem de grea, în care Raj a fost imobilizat la pat.

,,Accidentul m-a afectat foarte mult. Sunt singurul salariat din casă. Am doi copii, trei nepoți. A fost un chin pentru mine. Știți cum e, te duci la serviciu mănânci, nu te duci, nu mănânci! 9 luni am stat țintuit la pat. În spital am stat mai bine de 100 de zile, apoi alte 270 în medical. Am bazinul rupt în trei locuri. Nu am voie să ridic mai mult de 5 kilograme.”

După ce a ieșit din spital, Raj Constantin a trebui să facă recuperări la Techirghiol. Statul n-a achitat nimic, doar angajatorul i-a dat ceva bani de medicamente. În urmă cu doar câteva zile, bărbatul s-a întors la lucru. Nu mai face muncă de teren, a fost mutat la dispecerat unde preia apelurile telefonice și înregistrează nemulțumirile celor care au ceva de reproșat companiei pentru care lucrează. Între timp facturile neplătite s-au adunat, iar Raj speră să le poată achita cât mai curând.

https://www.jgv.ro/2019/08/29/cum-tergiverseaza-politia-un-dosar-in-care-victima-risca-sa-si-piarda-si-piciorul-stang-si-casa/

Avocații JGV cer suplimentarea personalului I.N.E.C.

Dacă raportul de expertiză medico-legală a fost finalizat la 3 luni de la accident, în ceea ce privește inițierea procedurilor în cazul expertizei tehnice auto lucrurile se mișcă mai greu. A fost nevoie de 6 luni ca procedura, ce cade în sarcina Biroului Local pentru Expertize Judiciare Tehnice și contabile de pe lângă Judecătoria Constanța, să fie demarată. Ca să urgenteze totuși cercetările, Casa de avocatură JGV și Asociații a făcut o serie întreagă de notificări și demersuri.

,,În acest caz, am decis, împreună cu clientul, să achităm onorariul expertului tehnic de specialitate pentru efectuarea expertizei cât mai repede posibil. Dacă am fi apelat la decontarea acestui serviciu de către Ministerul Justiției, timpul de așteptare ar fi fost dublat. În plus, fondurile alocate de minister Institutului Național de Expertize Criminalistice și Birourilor Locale pentru Expertize Judiciare Tehnice și Contabile din țară sunt limitate”, explică avocatul JGV și Asociații, Manuel Marica.

Pe lângă lipsa de fonduri, instituțiile se confruntă cu o reală problemă: lipsa de personal. Un expert regional poate avea în lucru zeci de expertize pe lună.

,,România are nevoie de o schimbare majoră în acest domeniu. Ideal ar fi ca numărul experților să fie suplimentat, astfel încât să nu se ocupe doar doi angajați de soluționarea expertizelor unui județ întreg, așa cum se întâmplă în unele zone. În asemenea condiții, cetățenii n-ar mai fi nevoiți să aștepte cu anii soluționarea dosarelor penale în care sunt parte”, arată avocatul JGV și Asociații, Manuel Marica.

Un raport realizat de Inspectoratul General al Poliției Române, ce vizează perioada 1 ianuarie – 7 octombrie 2019, arată că la nivelul întregii țări au avut loc nu mai puțin de 23.135 de accidente rutiere.

https://www.replicaonline.ro/procese-lungite-de-birocratie-expertiza-unui-accident-grav-a-inceput-dupa-luni-de-zile-victima-a-stat-peste-100-de-zile-in-spital-405291/