a

Facebook

Twitter

Copyright 2015 Libero Themes.
All Rights Reserved.
0741.019.006

Contacteaza-ne

Facebook

Menu
 

Caz incredibil gestionat de JGV, în atenția jurnaliștilor de la Adevărul

JGV si Asociatii > interes  > Caz incredibil gestionat de JGV, în atenția jurnaliștilor de la Adevărul

Un caz incredibil gestionat de Casa de avocatură JGV și Asociații a ajuns în atenția jurnaliștilor de la Adevărul.  Corneliu Căzan avea 71 de ani când a murit călcat de o mașină, pe trotuar. Dacă polițiștii care au realizat ancheta au propus trimiterea în judecată a femeii care a provocat accidentul, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei și a declarat-o nevinovată pe șoferiță.  Avocații JGV, care reprezintă în instanță familia victimei, au depus plângere împotriva deciziei de clasare, iar judecătorul a admis cererea și a dispus completarea anchetei.  Mai multe informații despre tergiversarea nejustificată a soluționării dosarelor penale, în detrimentul victimelor accidentelor rutiere, găsiți în articolul publicat de ziariștii de la Adevărul, redat integral mai jos.

https://adevarul.ro/locale/timisoara/niciun-vinovat-moartea-unui-batran-calcat-masina-trotuar-scuza-gasita-procurori-soferitei-vinovate-1_5db99b075163ec427188a103/index.html

<<Martie 2015. Puţin după ora 15.00, Cornel Căzan, un bătrân de 71 de ani din Deva se duce până la magazinul de la colţul străzii pe care locuieşte pentru a cumpăra pâine. În jurul orei 15.20, în timp ce se afla pe trotuar, Cornel Căzan este accidentat mortal de o maşină scăpată de sub control şi intrată pe trotuar. La volanul maşinii, o Skoda Fabia, se afla Rodica Tomodan (65 de ani). În urma accidentului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. În cadrul anchetei, femeia declară că se deplasa pe strada Mihai Eminescu din Deva, pe prima bandă, când din coloana de maşini de pe banda a doua i-a ieşit în faţă un taxi Dacia Logan de culoare roşie. Şoferiţa a declarat că s-a speriat şi pentru a evita impactul a tras de volan, dar a ajuns pe trotuar, lovindu-l pe Cornel Căzan.

Poliţiştii au propus trimiterea în judecată, procurorul s-a opus

Poliţiştii care au realizat ancheta, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Judecătoriei Deva, au propus trimiterea în judecată a femeii care a provocat accidentul. Procurorul de caz nu a ţinut, însă, cont de propunerea poliţiştilor şi a dispus clasarea cauzei, declarând-o nevinovată pe şoferiţă. Ordonanţa de clasare a procurorului arată că imaginile de supraveghere de la dosar nu au surprins momentul accidentului şi nici nu au fost martori care să confirme spusele şoferiţei. Astfel, în ordonanţă se arată că pe camerele de supraveghere au fost surprinse doar moment de dinaninte şi de după accident, când se vede doar trecând prin zonă un taxi Dacia Logan de culoare roşie. Imaginile nu au putut demonstra, însă, că taxi-ul respectiv ar fi incomodat-o pe şoferiţă.

„Apărarea inculpatei pare plauzibilă”

Procurorul a arătat că „apărarea formulată de inculpată nu a putut fi combătută, existând posibilitatea ca un autoturism să îi fi pătruns în faţă de aşa manieră încât să fie necesară efectuarea de către inculpată a unei manevre bruşte”. „Apărarea inculpatei pare plauzibilă, neexistând nicio altă justificare pentru manevra efectuată, având în vedere că aceasta nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice”, se mai arată în ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Procurorul a arătat că pentru a se face vinovată de ucidere din culpă, trebuie demonstrate că şoferiţa „trebuia şi putea” să prevadă rezultatul faptei sale, în cazul de faţă şoferiţa fiind împiedicată să prevadă că prin manevra sa va produce un accident rutier mortal.

Ordonanţa de clasare, desfiinţată de judecător

Ordonanţa de clasare emisă de procurorul de caz a fost menţinută de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Avocaţii JGV şi Asociaţii, care reprezintă familia victimei au depus plângere împotriva deciziei de clasare în instanţă, iar judecătorul a admis cererea şi a dispus completarea anchetei. Potrivit casei de avocatură care reprezintă familia victimei, în dosar a fost dispusă efectuarea unei expertize, care va fi realizată la Cluj-Napoca şi a cărei finalizare este estimată pentru 2020 sau chiar 2021.

Avocatul şoferiţei care a provocat accidentul a refuzat să comenteze cazul, susţinând că dosarul este încă în cercetare. Diana Cotuna, avocat JGV şi Asociaţii, susţine că accidentul în care Cornel Căzan a murit călcat de maşină pe trotuar nu este singurul de la Parchetul Judecătoriei Deva care este închis fără niciun vinovat, existând alte două cazuri de accidente cu victime în care s-a dispus clasare.  „Consider că în cadrul acestui parchet se tergiversează nejustificat soluţionarea dosarelor penale în detrimentul victimelor accidentelor rutiere. Interpretarea pe care Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva o dă prin soluţiile pronunţate  contravine probelor de la dosar. Analizând toate aceste soluţii pe care Parchetul Judecătoriei Deva le-a dat în aceste dosare, consider că este rezultatul unor erori judiciare grave. Nu aş vrea să spun că este neştiinţă. Ori este vorba de o superficialitate dusă la extreme, ori rea-voinţă. Îmi este greu să cred că un om care a murit călcat de maşină pe trotuar a murit fără să se stabilească vinovăţia cuiva”, a declarat avocatul Diana Cotuna pentru „Adevărul”.>>

 

 

Fara Comentarii

Lasa un comentariu