fbpx

8:00 - 18:00

Luni - Vineri


 

0741.019.006

Evaluarea cazului tău și consilierea sunt gratuite!

Avocat accidente rutiere – Cele mai frecvente intrebari

JGV si Asociatii > Stiri  > Avocat accidente rutiere – Cele mai frecvente intrebari
JGV și Asociații, sprijin pentru victimele accidentelor rutiere. Drumuri nesigure, victime sigure. Raport CE cutremurător

Cine gestionează mai bine pretențiile la despăgubiri în cazul unui accident auto?

Daca ai fost rănit sau daca o persoana dragă ție, a fost vătămată sau și-a pierdut viață într-un accident auto, trebuie știi poți obține despăgubiri atât pentru cheltuielile pe care le-ai efectuat în urma acestui nefericit eveniment cât și pentru traumele psihice suferite. În toate situațiile descrise mai sus despăgubirile ce ți se cuvin trebuie plătite de societățile de asigurări. Principalul obiectiv al acestora este de a plăti cât mai puțin sau poate chiar deloc.

Toate victimele accidentelor de circulație sau rudele acestora se găsesc pe o poziție de totală inferioritate în fața echipelor de inspectori, juriști și experți ai societăților de asigurare care sunt instruiți, pregătiți și antrenați pentru a oferi despăgubiri cât mai mici.

JGV & Asociații - rezolvarea celor mai complexe evenimente rutiere întâmplate în România

JGV & Asociații – un partener de cursă lungă!

În astfel de momente este de preferat apelezi rapid la o societate de avocați specializată în obținerea despăgubirilor din accidente rutiere grave. Contacteaza JGV și Asociații și vei avea alaturi de tine o echipa competenta alcătuită din avocați, experți, medici, cu experiență acumulata în sute de cazuri similare celui cu care te confrunți și tu. Deci, primul lucru de care trebuie iți amintești: nu discuta și mai ales nu semna nici un document de la societățile de asigurare sau de la șoferul vinovat; daca vei face acest lucru, cel mai probabil, vei pierde orice posibilitate de a mai obține despăgubirile ce ți se cuvin.

Cât timp durează până vei încasa despagubirile în urma unui accident rutier?

JGV & Asociatii - avocat accidente rutiere, despagubiri accidente rutiere

În mod normal, în Romania, încasarea despăgubirilor în urma unui accident rutier poate dura între 12 luni și 36 luni. Mai jos am făcut o listă estimativă privind durata fiecărei etape in cazul dosarului, cum se derulează relația cu autoritățile și cât durează procedurile.

 

2-3 luni Poliția de circulație păstrează dosarul până sosește raportul medicului legist. Acesta hotărăște dacă decesul sau vătămarea au fost cauzate prin accident auto;

4-5 luni Dosarul ajunge la cercetări penale, timp în care se audiază martorii, se dispune expertiza de specialitate și se audiează inculpatul. Acesta din urmă, poate solicita o nouă expertiză fapt ce poate prelungi această etapă cu încă două sau trei luni. Procurorii pot dispune o noua expertiză facută la LIEC ( Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice) sau la INEC ( Institutul Național de expertize Criminalistice), etape ce pot amâna procesul între 8 și 18 luni. Trimiterea la INEC sau LIEC sunt principalele metode ale celor interesați să tergiverseze soluționarea cauzei;

2 luni Dosarul rămâne la parchet (procuror) pentru întocmirea rechizitoriului;

1-2 luni Timpul în care se acordă primul termen de judecată;

2-8 luni Poate dura judecarea în fond a cauzei;

30 de zile Timpul în care se redactează hotărârea primei instanțe;

1-2 luni Se acordă primul termen de către instanța de recurs;

1-2 luni Se pronunță instanța de recurs;

3-4 luni Durează executarea silită;

Ca un rezumat, procedura poate dura în mod normal între 1 an si 6 luni si 2 ani si 6 luni, cu precizarea că în situațiile de tegiversare, un astfel de dosar poate sa dureze chiar si 4 ani.  Din experiența JGV & Asociații, s-a constatat că variabila cea mai mare este durata staționării cauzei la poliție.

Ce cheltuieli sunt despăgubite în urma unui accident rutier grav?

JGV & Asociatii - avocat daune auto, despagubire RCA

În cazul în care ați fost implicat într-un accident rutier grav, recomandarea JGV & Asociații este să păstrați o evidență a tuturor cheltuielilor pe care le veți face pe tot parcursul timpului, astfel În primul rând sumele plătite în legătură cu accidentul În al doilea rând trebuie păstrate toate chitanțele, bonurile, facturile și alte dovezi ale eventualelor plăți.

Ce trebuie să rețineți în cazul unui accident?

Fiecare cheltuială trebuie reținută, păstrați toate documentele cu care aceste cheltuieli pot fi dovedite pentru a putea fi înmânate avocaților care se ocupă de dosar și ulterior, recuperate în instanță, de la societatea de asigurări Un alt lucru important o reprezintă documentele care justifică cheltuieli să nu include plăți pentru diverse obiecte personale care nu au legătură cu plățile următoare. Acestea vor fi considerate de instanță o încercare de fraudă și vor afecta restul cheltuielilor. Societățile de asigurări vor încerca să demonstreze faptul că nu sunt pertinente anumite cheltuieli afectând procesul astfel se riscă întârzierea obțineri unor despăgubiri consistente. Data acestor documente să nu fie anterioară evenimentului și nici mult ulterioară( doar în cazul în care este justificată)

Mai jos am făcut o listă de cheltuieli acceptate pentru care trebuie păstrate bonurile, chitanțele, facturile, etc.

Transport și cazare: Bilete de transport public, bonuri de taxi, bonuri de benzină sau motorină, facturi de servicii hoteliere, mese servite (dacă a trebuit să vă deplasați în altă localitate să ajutați victima evenimentului.)

Servicii medicale: De regulă, asistența medical se plătește de către sistemul public de sănătate, urmând ca acesta să iși recupereze banii în instanță. Dacă efectuați orice alte cheltuieli în acest sens ( consultații sau analize la cabinet medicale private), păstrați chitanța sau notați suma. Dacă pe parcursul următoarelor luni victima a vut nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu și este nevoie angajați o infiermiera personală de asemenea păstrați dovada cheltuielii. Nu în ultimul rand păstrați bonurile privind medicamentele achiziționate.

SERVICII DE POMPE FUNEBRE: Dacă evenimentul a avut ca urmare decesul victimei , toate cheltuielile privind înmormântarea și pomenile aferente sunt considerate daune materiale și se despăgubesc de către societatea de asigurări. Cheltuielile aferente înmormântării de la materialele cumpărate (monumente funerare, transport, mese, etc.) până la serviciul religios se despăgubesc pe baza documentelor aferente.

 

Cine este îndreptățit fie despăgubit în urma unui accident rutier grav?

JGV & Asociatii - avocat daune auto, despagubire RCA, daune morale si daune materiale

Copiii minori și persoanele aflate în întreținerea victimei decedate au dreptul încaseze daune materiale urmare a pierderii întreținerii pe care o asigura victima. Persoanele care au făcut cheltuieli cu înmormântarea și ritualurile creștinești ulterioare sunt îndreptățite și recupereze aceste sume cu titlu de daune materiale (soț/sotie, părinți, rude, descendenți etc).

Persoana ranită, mai cu seama când este ranită grav într-un accident rutier, este îndreptățită fie despăgubită pentru toate cheltuielile făcute în vederea recuperării stării de sănătate (tratamente medicale, consultații, deplasări pentru toate acestea, proteze, operații în tara sau în străinătate etc), cu titlu de daune materiale.

Sunt cuprinse în sfera celor îndreptățiți la daune morale, soțul/soția, descendenții, fie minori fie majori, părinții victimei, frații și surorile, precum și alte persoane pentru care avocații apărători pot proba o suferință psihica puternica.

În practica am întâlnit cazuri în care relația de cuplu nu era consfințită printr-o căsătorie, dar existau probe în sensul unei conviețuiri îndelungate și continue, partenerii având unul sau mai mulți copii. Am întâlnit astfel de cazuri în comunitățile de romi, dar și în alte comunități, în general rurale. Bineînțeles instanțele au înțeles traumele psihice ale acestor persoane, chiar daca la dosar nu a existat un certificat de căsătorie, care ateste calitatea de soț sau sotie. Soțiile în fapt au fost astfel cuprinse în sfera persoanelor îndreptățite la a primi daune morale și daune materiale.

Un alt caz posibil este acela în care tatălvictima a accidentului -, nu este trecut tata în certificatul de naștere al copilului. Proba filiației se face de către avocat fie cu martori fie cu testul ADN. Și în acest caz minorul este îndreptățit la daune materiale și daune morale. Un alt caz posibil este acela al decesului tatălui într-un accident rutier, înainte de nașterea copilului. În aceste condiții copilul născut viu are drepturi depline la despăgubiri sub forma daunelor materiale și a daunelor morale. Este rolul avocatului facă dovada victima accidentului este cu adevărat tatăl copilului, fie cu martori, fie prin testul ADN.

Un alt exemplu de persoane din afara familiei care sunt îndreptățite la daune morale dar și la daune materiale este cel al persoanei logodite cu victima, daca se poate face dovada încheierea căsătoriei era deja plănuită, erau deja făcute aranjamentele cu nașii de cununie sau era dat un avans pentru un restaurant în vederea organizării petrecerii de nunta. Despăgubirile în urma unui accident rutier grav au doua componente: daunele materiale și daunele morale.

Daunele materiale constau în cheltuielile pentru recuperarea sănătății victimei ranite, precum și tot venitul nerealizat urmare a afectării stării de sănătate, sau, în cazul decesului victimei, toate cheltuielile de înmormântare, ritualuri creștinești ulterioare, monument funerar etc. Daunele morale sunt destinate compensării materiale pentru suferință psihica prin care trece o persoana (ori familia) urmare a pierderii unei ființe dragi. Pot beneficia de daune morale și persoanele ranite grav în urma unui accident rutier.

Cine este obligat la plata despăgubirilor, în cazul unui accident rutier grav?

În cazul decesului unei persoane într-un accident rutier, familia acestuia este îndreptățită primească despăgubiri de la asigurătorul RCA.

 • Dacă mașina vinovată este asigurata în Romania, obligat la plată este asigurătorul român.
 • Dacă mașina vinovată este înmatriculată în Romania dar neasigurata, sau autorul accidentului a rămas neidentificat, fi obligat la plata Fondul de Protecție a Victimelor Străzii.
 • Dacă mașina vinovată este înmatriculată și asigurata în străinătate, fi obligata societatea de asigurări din străinătate.
 • Dacă mașina vinovată este înmatriculată în străinătate, însă nu exista o poliță RCA valabila, fi obligat la despăgubire organismul omolog al Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) din statul unde este înmatriculată mașină vinovata.

JGV & Asociatii - avocat daune auto, despagubire RCA, daune morale si daune materiale

Atenție, în cazul în care mașină vinovata nu este asigurata, sau șoferul vinovat are o alcoolemie de peste 0,8 la mie, asigurătorul are dreptul de a-și recupera sumele despăgubire de la șoferul vinovat. Deci, nu conduceți sub influenta băuturilor alcoolice și nici cu vehicule neasigurate, pentru ați putea fi obligați plătiți din buzunar sume de ordinul a zeci sau chiar sute de mii de euro.

Un caz special îl constituie autovehiculele înmatriculate în Bulgaria, deoarece sunt dese cazurile în care societățile bulgare de asigurare nu recunosc valabilitatea polițelor prezentate de deținătorii romani ai autovehiculelor. În aceasta situație, mașină este considerata neasigurata, iar șoferul roman este bun de plata, cu toate avea impresia deține o poliță valabila.

O posibila împărțire a societăților de asigurări Exista unele societăți de asigurări a căror politica de daune consta în tendință de soluționare amiabila a daunelor. În general aceste societăți încearcă soluționarea dosarelor de dauna în faza incipienta. Sunt însă și societăți de asigurări ce par a fi „specializate” în neplata daunelor. Situația în care se invoca motive îndoielnice (legate de neclaritatea culpei, ori de dubii asupra mecanismului accidentului, etc.) este cea mai favorabila. Situația cea mai nefavorabila este aceea în care familia victimei nici nu este luata în seama, nu se constituie un dosar de dauna, nu se provizioneaza nicio suma de bani în eventualitatea unei daune.

Scopul acestei conduite a asigurătorului este cosmetizarea bilanțului contabil, cu maximizarea evidențierii primelor încasate și ascunderea sub pres a daunalitatii decurgând din polițele vândute. Aliați de nădejde al asigurătorilor rău-platnici sunt, vrând-nevrand, organele statului care contribuie la lungirea soluționării cauzelor. Institutul de Medicina Legala care transmite cu mare întârziere constatările medico-legale, Politia Romana care în multe cauze uita dosarele prin dulapuri, Institutul National de Expertize Criminalistice care efectuează o expertiza în minimum 12 luni.

Ce factori influențează cuantumul despăgubirilor acordate în urma unui accident rutier grav?

Un prim factor este, evident, consistenta probelor administrate, atât în ceea ce privește latura penala a cauzei, vizând elementele infracțiunii de ucidere din culpa sau de vătămare corporala grava, precum și în ce privește latura civila a cauzei, ce vizează cuantumul cheltuielilor cu tratamentul medical ori cu înmormântarea victimei și cu ritualurile creștinești ulterioare. O mare importanta o au de asemenea și probele vizând relațiile afective existente înainte de accident, dintre victima și familia acesteia. Instanță competenta soluționeze cauza. Este recunoscuta practica diferitelor instanțe din Romania în materia daunelor morale.

JGV & Asociatii - avocat accidente rutiere, despagubiri accidente rutiere

Desi în sistemul nostru de drept o dezlegare data de un judecător unei probleme de drept nu este obligatorie pentru un alt judecător care se întâlnește ulterior cu aceeași problema de drept (cum este în Statele Unite de exemplu) totuși limbajul juridic a consacrat expresia de “practica a instanțelor”. Practica Judecătoriei X este diferita de practica Judecătoriei Y (în anumite privințe care nu au fost tranșate de către Înalta Curte de Casație și Justiție). În materia daunelor morale mai ales, acolo unde cuantumul acestora este lașat la libera apreciere a judecătorului, diferență de practica este cunoscuta și recunoscuta.

De exemplu printre cele maizgârciteinstanțe se numără Curtea de Apel Ploiești și Curtea de Apel Bacău. Prestația și experiență avocatului. Existenta eventualei culpe comune. Mai întăi, însă, ce este culpa comuna? Principiul este daunele se diminuează proporțional cu culpa. De exemplu, daca un pieton a fost accidentat mortal de un vehicul, pe timp de noapte, exista posibilitatea șoferul aibă un procent de 60% din culpa (de exemplu, pentru nu-i funcționă lumina de pe partea dreapta și pentru avea o alcoolemie de 0,4 la mie), iar pietonul aibă un procent de 40% din culpa (de exemplu, pentru nu purta vesta reflectorizanta).

presupunem, așadar, daunele ce s-ar fi cuvenit soției pietonului s-ar fi ridicat la 100.000 lei. Apreciind pietonul are, totuși, 40% din vina, judecătorul diminua cuatumul daunelor cu 40% și acorda soției acestuia daune de 60.000 lei. Veniturile familiei victimei nu influențează cuantumul daunelor materiale și nici al daunelor morale. Avocații societăților de asigurări invoca adesea faptul familiile victimelor nu dispun de posibilități materiale prea mari, și cer acordarea de daune materiale și morale mai mici, uitând parca faptul , adeseori, acolo unde sunt mai putini bani într-o casa, acolo se poate găsi mai multa dragoste și decenta. Am întâlnit chiar situația halucinanta în care apărătorii unei cunoscute companii de asigurări și-au permis trimiță detectivi particulari facă ancheta în Călărași, în blocul în care locuia un tânăr care își pierduse de curând ambii părinți într-un accident teribil. Suferise mai puțin acel tânăr care locuia într-un bloc, decât un altul locuind într-o vila? Iar daca nu, cu cata (lipsa de) decenta invoce asigurătorul un astfel de argument?

Veniturile șoferului vinovat nu influențează cuantumul daunelor. În situația în care exista o poliță RCA valabila plătește societatea de asigurări și nu interesează veniturile șoferului vinovat. În situația inexistentei unei polițe, principiul aplicabil este “principiul reparării integrale a prejudiciului”, fară aibă importanta suportabilitatea de către șoferul vinovat a daunelor stabilite de instanță. Argumentul întotdeauna invocat de către avocații șoferilor vinovați inculpați, despăgubirile acordate sunt prea mari, și aceștia nu le pot suporta, nu poate fi primit de către instanță.

Dacă ați fost implicat într-un accident auto (deces, vătămări corporale etc) și aveți nevoie de un avocat specializat în despăgubiri accidente rutiere, adresați-vă JGV și Asociații,  o echipă de peste 40 de avocați și colaboratori, având peste 15 ani experiență în domeniu.

Ultimele Noutăți

Arii de expertiză

 • Despagubiri accidente rutiere
 • Despagubiri malpraxis
 • Despagubiri accidente de munca
 • Transport law. Insurance
 • Commercial law
 • Banking law

Contactează-ne

free consultation

  SEDIU CENTRAL BUCURESTI

  Adresa:
  Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 53, Clădirea Splay, et. 1 si 2, cod poștal 050104, sector 5, București

  Telefon:
  0741 019 006